Willemstad – geschiedenis, wat te doen en meer

De hoofdstad van Curacao is Willemstad. Vroeger was het tevens de hoofdstad van de Nederlandse Antillen. Er wonen ongeveer 140.000 mensen in de stad die in het zuidoosten van het eiland ligt. De stad ligt met de stadsdelen Otrobanda en Punda aan beide kanten van een natuurlijke haven: sinds 1886 zijn deze stadsdelen verbonden met de pontjesbrug of officieel: de koningin Emma-brug.

Geschiedenis

Curacao werd in 1499 door de Spanjaarden ontdekt. Zij namen in 1515 bijna alle oorspronkelijke bewoners (Arowakken) mee naar Spanje als slaaf. In 1527 kwam er een kleine Spaanse handelspost op het eiland. In het jaar 1634 werd Willemstad veroverd door de Nederlanders. Zij noemden het oostelijke deel van Willemstad ‘de punt’. In het Papiaments werd het ‘punta’ genoemd en later verbasterde dat tot ‘Punda’. Er kwam een fort om het eiland te beschermen: Fort Amsterdam. In 1707 werd er een nieuwe wijk gesticht genaamd aan de overkant, aan de ‘andere over’. In het Papiaments: ‘Otrobanda’. Deze twee wijken staan samen met Scharloo en Pietermaai als historisch centrum van Willemstad op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Wat te doen in Willemstad

Je kunt in Willemstad erg leuk winkelen in bijvoorbeeld de Heerenstraat en de Madurostraat. Er zijn veel casino’s te vinden en ook zijn sommige hotels een bezienswaardigheid op zichzelf. Ook is natuurlijk fort Amsterdam een leuk fort om op te gaan. Of het riffort. Geniet daar van de prachtige uitzichten. Bekijk de haven en loop over de pontjesbrug. Je vindt de karakteristieke gekleurde huisjes van Curacao in Punda. Deze zijn echter het beste te zien vanaf Otrobanda! Vroeger waren de meeste huisjes wit, maar in de 19e eeuw werd een wet ingevoerd dat alle gebouwen in de stad kleur moest geven. Dit omdat men vermoedde dat het weerkaatste zonlicht schade aan de ogen zou kunnen geven. De wet is niet meer van kracht.

Er zijn ook een aantal musea in Willemstad te vinden. Bijvoorbeeld het Curacao Museum, of het Maritiem Museum. Je kunt dus prima een dagje rondlopen in Willemstad. Echter heb je het meeste wel gezien in een dag of als je het echt rustig aan doet, twee dagen.